Black coal

 


 
Zhang Zili és un policia xinès immers en un cas d’assassinat. La víctima ha estat esquarterada i les parts del seu cos són trobades a diferents indrets de la regió de Manxúria. La investigació acaba amb dos policies morts i Zhang Zili, incapaç de resoldre el cas, cau en desgràcia. Cinc anys després, quan l’assassí torna a actuar, l’antic policia convertit ara en un guàrdia de seguretat amb problemes d’alcoholisme confia a atrapar-lo pel seu compte.

La sorpresa va ser majúscula al Festival de Berlín quan aquesta joia asiàtica va batre l’aclamada Boyhood i es va emportar el primer premi. El director Diao Yi’nan, acostumat a passar pels principals festivals europeus, ens proposa un thriller policíac que beu de les millors influències occidentals sense perdre mai la fredor i curosa perfecció oriental. El gran atractiu del film, però, és comprovar com a través d’una investigació criminal el director és capaç de fer surar les inquietuds de la societat xinesa contemporània, plena d’imperfeccions i contradiccions, plena de llums de neó i carrers grisos i bruts.
 
 
CRÍTIQUES:

 
 
TRÀILER:


 
XINA, 2014.
Títol original: Bai ri yan huo. Direcció i guió: Diao Yi’nan. Fotografia: Dong Jingsong. Muntatge: Yang Hongyu. Música: Wen Zi. Intèrprets: Liao Fan (Zhang Zili), Gwei Lun Mei (treballadora tintoreria), Wang Jingchun (propietari tintoreria), Wang Yu Ailei (inspector), Wang Xuebing (Liang). Durada: 106 min.