Mandarinas

 


 

Divendres 23 d’octubre de 2015 a les 22h.

CENTRE CULTURAL DE MALGRAT DE MAR
 
Abjasia, 1990. El vell Ivo construeix caixes de fusta i el seu veí Margus planta mandarines. Quan esclata la guerra entre georgians i txetxens, tots els habitants de la regió fugen a territoris més tranquils. Però l’Ivo es queda a ajudar en Margus a recollir les mandarines. Un dia, dos soldats, un de cada bàndol, es fereixen mútuament a prop de les cases. Els dos ancians els recullen i els curen, fins que un dia els dos enemics es desperten.

Aquest és un film sobre personatges, més enllà del manifest antibèlic. La guerra és una simple excusa, l’espectador no ha d’entendre els conflictes caucàsics. Aquí, el que el director estoni Zaza Urushadze posa damunt la taula són les relacions humanes i els seus problemes més intrínsecs, sovint relacionats amb la dignitat i l’orgull. Les solucions es troben en una simpàtica quotidianitat que el director exposa sense complexes, per què és en els detalls més íntims del dia a dia on els personatges troben l’esperança. Les armes d’Urushadze per portar-nos una història més complexa del que sembla són els espais i situacions metafòriques, els potents diàlegs i unes actuacions plenes de matisos.
 
 
CRÍTIQUES:

 
 
TRÀILER:


 
ESTÒNIA, 2013.
Títol original: Mandariinid. Direcció i guió: Zaza Urushadze. Fotografia: Rein Kotov. Música: Niaz Diasamidze. Intèrprets: Lembit Ulfsak, Giorgi Nakashidze, Misha Meskhi, Elmo Nüganen, Raivo Trass. Durada: 83 min.